Články

Jak se starat o startovací baterii přes zimu?

Jestliže chcete být připraveni na novou sezónu a nastartovat „na brnk“ s příchodem prvních teplých dnů, je velice důležité správně zazimovat Váš motocykl. 
Dnes se podíváme na pár tipů jak se postarat o Vaši startovací baterii, tím jí prodloužit životnost a udržet ji v kondici. 
Jako první krok vyjměte akumulátor z motocyklu a před zimní odstávkou nabijte. Ošetřete kontakty očistěním od oxidace a nastříkáním speciálním sprejem, nebo nanesením tenké vrstvy nevodivé vazelín. Uskladněte na chladné a suché místo o stálé teplotě kolem 10°C.
Pokud vlastníte inteligentní nabíječku která disponují dobíjecím a udržovacím režimem, nechte baterii po celou dobu odstávky připojenou k nabíječce. Ta ji bude udržovat v optimálních podmínkách tak jako by byla baterie používána v motocyklu. 
Pokud máte klasický akumulátor s tekutým elektrolytem zkontrolujte jeho hladinu, nabíjejte před odstávkou i v průběhu skladování, nejlépe jednou za měsíc. 
LifePo4 baterie stačí dobíjet pouze jednou ročně, protože netrpí samovybíjením, pozor si však dejte na nabíječky které mají automatický desulfatační režim, který nemůže být vypnut. Mohli by baterii zničit. 
Gelové akumulátory nabíjejte speciálními nabíječkami, kde maximální napětí nepřestoupí hodnotu 14,4V, jinak dojde k jeho poškození. 
Pro všechny akumulátory platí, že častější dobíjení prodlužuje jejich životnost, proto doporučujeme dobíjet jednou za měsíc. Zvláště u malých akumulátorů pro motocykly. Nejlépe je používat dobíječe, které dodávají akumulátoru stálý proud několika mA. Udržují ho tak stále nabitý a tím prodlužují jeho životnost.

 

Motocyklové baterie Shorai

V současné době je ve světě baterií jasně patrný trend směrem k lithiové technologii. Technologii, která je více efektivní, šetrná k životnímu prostředí a přináší vyšší výkonnost oproti klasické, elektrolytové.

 

Výrobky Heat Demon

Pokud se domníváte, že motocyklová vyhřívání s nadcházejícími teplotami nad 20°C postrádají smysl, nezapomeňte, že i v tomto období může během noci, nad ránem, či za soumraku, teplota poklesnout pod 10°C. A to už je důvod zapnout vyhřívání, pokud si chcete jízdu opravdu vychutnat.